Как помага магнезият?

Things

Проф. Димитър Камбуров-специалист

Ортопед и травматолог, роден в гр.Варна през 1938 г.
Завършва Медицински университет - гр.София.
Той е с 40-годишен хирургически стаж в МБАЛ „Св. Анна” - гр.Варна (бивша Окръжна болница) и има над 17 000 оперирани пациенти.
През 1982 г.защитава научната степен доктор на науките, а в периода 1990-1999г.е ректор на Медицински университет - гр. Варна.
През същия период е член и на Висшия медицински съвет. До 2000г. е председател на Съвета на ректорите на висшите медицински училища в България.
През втория си ректорски мандат защитава и втората си докторска дисертация, а през 1999 г. е избран за професор.
Автор на над 150 статии и публикации в български и международни списания, участник в многобройни конгреси и конференции.
През 2000 г. - избран за областен управител на гр. Добрич по покана на премиера Иван Костов.

От 2001 до 2009 г. е народен представител от 3-ти Варненски избирателен район.
По време и на двата си мандата е зам.-председател на комисията по образование и наука.

За магнезият, неговите ползи и приложения в медицината разговаряме с проф. Димитър Камбуров


Магнезият е много ефективен когато се прилага трансдермално

Проф. Камбуров, кои са факторите , които водят до липса на магнезий в организма и при кои хора се среща най-често?

Като недоимък магнезият е свързан най-напред с храненето и по-специално с храни, които са произведени от много наторявани почви. Още там растенията като основни продукти със съдържание на магнезий го загубват и така организма не може да набави нужните му количества. Докато калцият се натрупва от млечните продукти, а натрият от солта, то магнезият се набавя изключително от поетата растителна храна. На второ място липсата му се наблюдава при тютюнопушещи, наркомани, хора продължително лекувани с диоретици или с нестероидни противовъзпалителни препарати. Също така, липса на магнезий се наблюдава при диабетиците и бременните жени. Не на последно място дефицитът му е характерен при заболявания на опорно-двигателния апарат, които касаят ортопедията и травматолгията. Общо в организма на човека има 50 гр. магнезий, докато калция е близо 20 пъти повече. Магнезият се натрупва предимно в мускулите 45-50%, от 6 до 10% в костите и останалото количество е в мозъка, бъбреците, сърцето и други органи.

Използвате ли във вашата пректика магнезиеви продукти трансдермално?

Задълбочените проучвания в литературата, ни дадоха възможност да оценим значението на магнезия като средство за терапия и да се убедим в добрите резултати при прилагането му на практика. Нашият опит в унисон с изследвания направени от Каролинския университет показва, че магнезия е много ефективен, когато се прилага трансдермално. В последните месеци започнахме да отчитаме реално ползите от тези форми на приложение и мога да кажа, че те определено са обнадеждаващи. Употребата на магнезиев гел или олио се приема бързо през кожата и въздейства оптимално върху болки от различно естество и при крампи. Гелът на АBOPharma се усвоява изключително добре, тъй като самата му консистенция позволява, да проникне през кожата без да остава излишък и без да зацапва. Другите форми на прием на магнезий не са много ефективни, особено венозното прилагане, което е съпроводено от гадене, повръщане и замайване. Таблетките и венозното приложение се присъщи най-вече в областта на кардиологията.

Колко продължително могат да се използват магнезиевото олио и магнезиевият гел?

Обикновено ние прилагаме курс от 1 месец като следим резултатите след приема му с наблюдение през 15 дни. Разбира се ние прилагаме успоредно с олиото и гела и аналгетици или нестероидни противовъзпалителни препарати като ги комбинираме. Иначе няма срокове за приема на магнезий и той се взима дотогава, докато има нужда и даде желания резултат.

Може ли тези продукти да се използват за домашно лечение и при какви случаи?

Обикновено ние ги прилагаме при артрози, при крампи и сообено при болки. Болката може да не се дължи само на проблеми в ставите. Тя може да се дължи на дисбаланс между калция и магнезия, при който болката се отключва. Оплакванията на пациентите обикновено се засилват при един такъв дисбаланс, затова ние никога не вземаме предвид само морфологичните промени в ставите и мускулите. Затова трябва да се направят изследвания, които да докажат намалението на магнезий в организма.

Как може да се определи страдаме ли от дефицит на магнезий, предвид факта, че голяма част от хората страдат от липсата му без да подозират?

Обикновено до 50 гр. е нормалното количество магнезий в организма. Реалната му стойност за всеки човек може да се определи с точност единствено чрез изследвания. Общата картина като болка или крампа също са симптом, за дефицит на магнезий.

Според вас трансдермалната терапия с магнезий има ли място като лечение у нас?

Този вид терапия все още не е добре позната у нас, но определено мисля, че има място и бъдеще. Тепърва ни предстои да отчетем като резултат какво точно дава лечението с магнезий на нашите пациенти. Хубаво е да се направят също и клинични наблюдения, които да се базират на изследванията на кръвта, за да се установи как се подобрява тялото след трансдертмалното прилагане на магнезия и какво конкретно въздействие оказва върху организма.