Как помага магнезият?

Things

Д-р Кожухарова

Кардиолог, гр. Троян

Магнезий с В комплекс-действие, лечение, превенция

Как магнезият подпомага функциите на организма?

Тялото ни има нужда от широк набор от витамини и минерали, за да функционира правилно като съвкупност от системи и процеси. Магнезият взема участие в повече от 300 процеса в човешкия организъм, като най-важните са: предаването на нервните импулси, работата на сърцето и мускулите, изграждането на костите.

Кои са симптомите на недостиг на магнезий в организма?

Едни от първите прояви на дефицит на магнезий са мускулните крампи: болезнени схващания на мускулни групи на различна места на тялото, най-често на долните крайници. Също така: безпричинна мускулна умора, включително при активно спортуващи; често главоболие, нарушен сън, нервност, безпокойство и раздразнителност, резки промени в настроението, депресии; сърцебиене и притупване на сърцето.

При какви случаи изписвате магнезий на своите пациенти?

Разбира се, най-добре е при подозиран недостиг на магнезий той да се докаже с изследване на нивото на магнезия в кръвта. При всички случаи на стойности на Mg2+ под нормата или дори на долна граница на нормата е необходимо компенсиране с прием на магнезиеви таблетки или използуване на магнезиево олио.

В моята практика най-често магнезиеви таблетки препоръчвам на пациентите с ритъмни нарушения. От една страна недостигът на магнезий компрометира ефекта на антиаритмичните лекарства, а от друга има група от по-млади пациенти, които нямат органично сърдечно заболяване, но имат ритъмни нарушения, при които често корекцията на магнезиевото ниво в организма е достатъчно за отзвучаване на оплакванията.

При всички мои пациенти, особено тези с артериална хипертония и зах.диабет, които имат мускулни крампи, препоръчвам започване прием на магнезиеви таблетки, правят изследване на нивото на магнезия в кръвта и определям колко дълго да вземат магнезиевите таблетки.

Често на пациентите с неспокоен сън или мъчително безсъние добавянето на магнезий, особено в комбинация с витамини от групата В, допринася за значително подобрява качеството и продължителността на съня.

Друга немалка група пациенти, които не бива да забравяме, че се нуждаят от магнезии са бременните и кърмещи жени. Също така възрастни хора и жени в менопауза с остеопороза приема на магнезий допринася за увеличаване на минералните концентрации и костната плътност и намаляване на фрактурите.

При кои сърдечни болести е възможно регулиране само с магнезий?

Аз работя с предимно възрастни пациенти, които имат сериозни и дългогодишни сърдечносъдови, а най-често и други заболявания: зах.диабет, мозъчносъдова болест и др. и вземат немалко лекарства. При тези пациенти е наивно да смятаме, че само магнезиевите таблетки ще решат наличните сложни и комплексни проблеми, но корекцията на магнезиевия дефицит при всички случаи помага, а нерядко отлага или отменя включването на допълнителни и по-тежки медикаменти.

Различно ли е количеството на препоръчителен прием на магнезий при различните заболявания, за които е необходим той?

За възрастни над 18 години обичайно препоръчвам доза от 250-500 мг дневно. Точната доза определям според изследваното ниво на магнезии в кръвта, оплакванията на пациента, както и от търсената бързина на ефект. Не бива да се забравя, че за по-продължително стабилизиране на магнезиевите нива в организма е необходимо магнезиевите таблетки да се вземат достатъчно дълго, както и да се направят контролни изследвания.

Кои са факторите, които водят до загуба на магнезий?

Не са малко. Много често не си даваме сметка за тях или няма как да ги избегнем. На първо място хранителните навици на средностатистическия европеец все по-рядко включва храни, богати на магнезий. Освен това немалко лекарства, вкл. такива които са абсолютно необходими за дадения пациент, като диуретиците например водят до намаляване на нивата на магнезии в кръвта. Искам на вашите читатели специално да кажа: не спирайте самоволно своето лечение, стремете се да консумирате повече зеленчуци и плодове и ако имате доказано ниско ниво на магнезии в кръвта обсъдете с вашия лекар какво да предприемете.

Кои са храните богати на магнезия и може ли само с диета да се компенсира магнезиев дефицит?

Магнезият се среща в много от храните, най-вече растителни. Основни хранителни източници на магнезий са: 1. пълнозърнести храни - черен и ръжен хляб, бисквити от нерафинирано брашно, мюсли, овесени ядки; 2. семена (ленено семе, сусамово семе, сусамов тахан, тиквено семе, слънчогледово семе) 3.варива: леща, боб, булгур 4. небелени ядки - бадеми, лешници, орехи, фъстъци 5. какао, шоколад 6. кафето и някои билки и зеленчуци като кориандър, спанак, градинска мента, босилек, лапад, тученица.

Основният проблем при растителните храни е, че в процеса на тяхната термична обработка се губи голяма част от полезните им вещества, вкл.магнезия. Поради това доказан магнезиев дефицит изисква корекция с таблетки магнезиеви таблетки, а приема на прясна, необработена термично растителна храна би могъл да помогне.

Какво ще кажете в заключение ?

На вашите читатели – наши пациенти искам да кажа две неща: 1.Не пропускайте да направите своито годишни изследвания, като допълнително пожелаете изследване и на магнезии в кръвта. 2. Обсъдете резултатите с лекарите, на които се доверявате! Това са хората, които сте избрали да се грижат за вашето здраве и ще ви дадат най-правилния съвет!