Как помага магнезият?

Things

Полк. Доц. Тройчо Троев

Ръководител на Клиниката по физиотерапия и рехабилитация при Военномедицинската академия, която е втората по големина в Европа след тази в Мадрид и най-голямата на Балканския полуостров.
Тя разполага с всички развити сектори на физикалната и рехабилитационна медицина.
Клиниката има електро, светлолечение, кабинети по кинезитерапия, най-съвременно водолечение, зала за инхалация и единственото у нас отделение по рефлексотерапия, акопресура и акопунктура.
Заема площ от близо 4 декара и разполага с най-модерна апаратура, а в нея работи висококвалифициран лекарски персонал с повече от 15 годишен опит в областта.
Доц. Троев е автор на повече от 70 научни труда. Член е на Специализирания научен съвет по кардиология, неврология, пулмология, физиотерапия, рехабилитация и спортна медицина към ВАК, член на Управителния съвет на Българската асоциация по физикална и рехабилитационна медицина.

За нуждата от прием на магнезий и приложението му като терапия, разговаряме с Полк. Проф.Тройчо Троев


Ръководител на Клиниката по физиотерапия и рехабилитация при ВМА - гр.София

Доц. Троев, доколко приложението на магнезиеви продукти е застъпено при лечението на различни заболявания?

Използваме перорални продукти с магнезий и то доста широко, имайки предвид огромното му значение като помощно средство за преодоляването на хроничен стрес и умора, при крапми, както и при появата на нарушения на сърдечният ритъм причинени от липсата му в организма. През нас минават и доста спортисти, при които нуждата от магнезий е с по-високи стойности. Крампите са доста чести при диабетиците, затова и на тях ги препоръчваме често.

Какво е мнението ви за новите продукти на AboPharma - магнезиево олио и магнезиев гел? Имате ли впечатления как повлияват терапиите?

Вече имахме възможност да изпробваме дали магнезиевият гел прониква с ултразвук или не. Апаратурата ни е много чувствителна и дава възможност за зрителни и видими ефекти, когато препаратът не прониква добре. Първите ни проучвания показаха, че гела прониква добре, не образува кора по повърхността на кожата. Използвали сме го и при болков синдром- при увреждане на колянна става, периартрит или увреждане на раменна става, както и в областта на ломбалния отдел-при дископатии. Определено дава добър ефект и няма странични ефекти. Магнезиевото олио също се използва активно при различни терапии на наши пациенти. Той също прониква добре през повърхността на кожата, няма неприятни сърбежи след употребата му и не се нуждае от допълнително измиване след процедурата.

Проф. Троев, удачно ли е според Вас масажното олио да се използва в домашни условия?

Нищо не пречи да се използва при домашни условия, но разбира се когато говорим за лечебен масаж. Масажа не е подходящ при дълбоки тромбофлебити, при крампи на подбедриците или варикозни вени. Затова лекарският контрол преди назначаване на процедурите е от съществено значение.

Таблетките или продуктите за трансдермална терапия като средство за терапия имат по-широко приложение?

Таблетките са основната форма за набавяне на магнезий в организма. Когато се касае за определено количество магнезий, което трябва да се вкара в тялото и нуждата от него е голяма, тогава таблетките са незаменими. В тези случаи не е възможно само с масаж да се набави нужното количество от магнезий. Нищо не пречи обаче таблетките да се комбинират с гел или олио за още по-добър ефект.

С какви уреди може да се използва магнезиевия гел?

Магнезиевият гел се използва с ултрафонофореза – ултразвук или инфрачервени лъчи. Гелът създава добър контакт и може да се прилага успешно при терапии. Той е много важен когато се касае за сърдечносъдови заболявания или за мускулни крампи, а също и при пациенти с наличие на диабет. От допълнителен прием на магнезий се нуждаем и при мускулна умора и преодоляването на стрес, тежък физически труд или при активно спортуване. Магнезият е жизненоважен минерал, основно за доброто функциониране на нервната и сърдечно съдовата система.